Els interioristes a Barcelona han començat a utilitzar elements naturals en els seus projectes de distribució i reforma dels espais interiors i exteriors. Actualment, aquests professionals integren materials com la fusta i les plantes per crear espais que convidin a la relaxació. Les raons són diverses. Les més importants són la desconnexió digital (generar espais lliures de connexions tecnològiques) i la biofília. Aquesta última es refereix a la necessitat humana de contacte amb plantes i animals en un entorn amable.
D’aquesta manera, l’interiorisme a Barcelona està guanyant rellevància tant en els professionals com en els clients, siguin llars o comerços. La cerca de llocs que fomentin el pensament, la lectura, la meditació o el silenci és una part crucial dels nous projectes d’interiorisme.
El paper de les plantes en la creació d’espais de desconnexió digital i l’interiorisme a Barcelona
Tot i que molts espais urbans no solen incorporar elements naturals, l’emergència climàtica ha promogut la creació de nous llocs que incloguin la natura. A més, la proliferació de la domòtica, la Internet de les Coses i altres fenòmens ha comportat la generació d’espais que incentivin la desconnexió.
En aquest sentit, les plantes representen una connexió directa amb la natura circumdant, ja que arbustos, arbres i altres espècies vegetals abunden en l’entorn. En conseqüència, els interioristes comprenen que la seva incorporació és essencial per crear un vincle diferent amb els enclavaments físics.
D’altra banda, les plantes no només ofereixen ambients organitzats, sinó que renoven l’aire, atorguen aromes únics i contribueixen a millorar l’estat d’ànim. Els interioristes professionals utilitzen aquests elements vegetals per crear murs verds, sostres i textures que donen calidesa i vida a cada racó.
L’ús de materials naturals com la fusta i la pedra per part dels interioristes a Barcelona
Malgrat l’anterior, les plantes no són els únics materials que els interioristes empren a l’hora de modificar els espais domèstics o comercials. La fusta i la pedra també proporcionen calidesa i ordre a les habitacions. D’aquesta manera, porten a la memòria la imatge d’enclavaments naturals, com boscos, muntanyes i altres llocs de relaxació i connexió amb la terra.
La fusta i la pedra són elements que RC Studio considera fonamentals, sobretot per les seves característiques úniques, com la duresa i la rigidesa. Aquestes particularitats són perfectes per al tancament d’espais i creació de murs i parets. Igualment, es combinen molt bé a causa de les seves tonalitats grisenques i terroses, la qual cosa origina ambients de colors agradables. L’estudi d’interiorisme posa especial èmfasi en com aquests materials naturals treballen en conjunt amb el verd de les plantes i la llum natural per crear llocs únics.
La llum natural com a element clau de la desconnexió digital i l’estudi de l’interiorisme
Més enllà dels elements naturals esmentats anteriorment, la llum també és imprescindible quan es tracta de crear espais que afavoreixin la desconnexió. Això s’aconsegueix quan la llum treballa amb les plantes i els materials ja explicats.
La llum natural té diversos beneficis, però el més rellevant és la generació d’àrees il·luminades de manera natural. Aquests llocs promouen la connexió amb el natural i els espais exteriors circumdants.
En l’interiorisme a Barcelona, els professionals integren la llum natural com un element constitutiu que articula i separa entorns singulars. De la mateixa manera, aquests experts creen zones independents i vinculen àrees amb obertures o buits que deixen passar la llum.
En incloure elements naturals del regne vegetal, l’interiorisme requereix d’una llum natural ben distribuïda per mantenir la integritat dels espais creats. La llum natural és vital quan s’integren miralls d’aigua, pedres brillants i altres elements que es modifiquen amb ella. Així, es genera una interrelació interessant entre elements palpables i eteris.
A més, la llum natural és la il·luminació per naturalesa dels espais oberts. Entre aquests, boscos, turons o platges, per la qual cosa la seva correcta integració amb altres materials incentiva la desconnexió, com en els llocs anteriors.
El minimalisme com a enfocament per a la desconnexió
Una de les màximes de l’arquitectura, el disseny i l’interiorisme és aquella que diu «menys és més». Aquesta frase de Mies van der Rohe resumeix el treball dut a terme pels interioristes professionals respecte a l’ús de materials naturals per a la desconnexió.
És possible desconnectar quan els sentits estan hiperestimulats i els ulls i orelles no descansen? RC Studio pensa que és molt difícil relaxar-se així. Per tant, els professionals de l’interiorisme utilitzen la fusta, roca, llum i plantes de forma minimalista per generar espais que convidin al descans. La connexió, la relaxació i fins i tot la meditació són metes desitjades que impulsen l’interiorisme.
En conseqüència, el minimalisme es converteix en una eina de disseny crucial, ja que planteja l’ús reflexiu dels recursos. De la mateixa manera, la vinculació entre aquests de manera elegant i sobria incentiva més la desconnexió. En no veure’s sobrepassada per les estimulacions sensorials, la persona pot centrar-se en els seus pensaments, idees i entorn, i oblidar els dispositius electrònics.
El futur dels espais de desconnexió natural
Els interioristes a Barcelona saben que el futur aposta per un retorn als espais naturals que promouen la reflexió, el descans i la desconnexió. És possible veure-ho en el nou interiorisme natural (murs vius, miralls d’aigua, etcètera), que modifica els espais per acostar-los a la natura. Si es continua per aquesta senda, les llars, les oficines i els llocs públics guanyaran riquesa orgànica i incentivaran la connexió amb l’entorn. És així com la desconnexió natural arribarà a tots els llocs on es necessiti. Per a més informació sobre aquest assumpte, no dubtis a contactar.