RC STUDIO com decorar la teva llar

El lloc on vivim ens ha de transmetre comoditat i benestar, i alhora ser visualment atractiu per als nostres ulls. Això no vol dir que sigui imprescindible fer una reforma integral. Hi ha canvis que podem fer sense necessitat de ficar-nos en costoses obres.

Les actuals tendències de decoració ens porten cap a espais amplis, il·luminats i clars. De fet, la majoria de pàgines de disseny d’interiors ens mostren cases espectaculars. No obstant això, els nostres habitatges són cada vegada més petits, cosa que pot resultar força incòmode. Per això, moltes persones es pregunten com decorar un habitatge per aconseguir més sensació d’amplitud. Afortunadament, hi ha solucions decoratives per aconseguir que les nostres estades semblin més espaioses.

1. Ordre
L’ordre és sinònim d’amplitud. Per això, si volem que casa nostra sembli més àmplia, és fonamental tenir tot el més ordenat possible. Per això, és recomanable comptar amb mobles amb gran capacitat d’emmagatzematge on puguem guardar els llibres i la resta d’objectes que acumulem als nostres habitatges i que, moltes vegades, poden estar repartits per tots els racons.
A més, si tens un saló petit, per exemple, com menys coses tinguis per terra, millor. En aquest sentit, una bona opció és penjar els elements que suposin un obstacle per disposar del màxim espai de pas possible.

2. Colors
Encara que sigui un clàssic, els estils de decoració actuals continuen apostant pel blanc. I és que es tracta del color perfecte per crear sensació d’amplitud a qualsevol estança. Per això, si volem que el nostre habitatge sembli més gran, el més efectiu és pintar els sostres i les parets de blanc, i que els mobles també siguin de colors clars.
Això no vol dir que tot hagi de ser blanc impol·lut. Hi ha altres colors per a la llar que també són neutres i permeten crear sensació d’amplitud aplicant la regla 60-30-10: color dominant, color secundari i color d’accent.

3. Formes
Les formes del mobiliari també tenen un paper clau a l’hora d’ampliar visualment les petites estades. Les corbes alleugereixen l’espai i faciliten el pas, ja que no tenen cantonades. Per això, l’ideal és triar cadires, taules i sofàs amb formes arrodonides en comptes de línies rectes. A més, en lloc de col·locar-los al mig de l’estada, intenta recolzar-los a la paret. D’aquesta manera també guanyaràs espai.

4. Terres
Els terres de colors clars fan que l’espai s’expandeixi, augmentant la intensitat de la brillantor a l’habitatge, ja que la llum refracta de manera més eficaç. Si això no és possible, sempre ens podem decantar per catifes grans que aportin la mateixa sensació.

5. Portes i finestres de terra a sostre
De la mateixa manera que passa amb la decoració, estem acostumats a una mida estàndard en portes i finestres. Tot i això, si col·loquem portes i finestres més altes que vagin des del terra fins al sostre, aconseguirem eliminar aquesta percepció ja estandarditzada, dotant el nostre habitatge d’un element decoratiu addicional, en el cas de les portes, i de major lluminositat, en el cas de les finestres.

6. Materials translúcids
Els materials translúcids són perfectes en aquest tipus de decoració és ideal, ja que permeten visualitzar allò que es troba més enllà de nosaltres, creant il·lusió de continuïtat. En aquesta línia, els maons de vidre són una fantàstica elecció.

7. Mobles multifuncionals
A l’hora d’escollir els mobles de la llar per decorar un pis petit, és important seguir tres regles bàsiques: més gran, menys quantitat i multifuncionalitat. Compra només aquells mobles que realment necessitis i si una mateixa peça pot complir dues funcions, encara millor. Per exemple, taules extensibles, capçals-armaris, menjadors-escriptoris, etc.

8. Pensa en tres dimensions
És important que us acostumeu a analitzar l’espai disponible en tres dimensions, és a dir, tenint en compte també l’alçada. Els llits en alçada són perfectes per aclarir espai i, al mateix temps, comptar amb un lloc extra d’emmagatzematge. Per exemple, podeu tenir un llit en alçada i deixar l’espai de sota per col·locar una taula de treball o un armari.

9. Obrir els espais
Tot i que es tracta de la mesura més dràstica, si estàs pensant en fer reformes a casa teva, és la manera més eficaç de crear sensació d’amplitud. Es tracta de llençar les barreres que separen les diferents estances. Per exemple, llençar una paret que separi la cuina del saló i, així, crear un espai diàfan més lluminós.

10. Orientació
Canviar els mobles de lloc cada cert temps sempre resulta beneficiós, però si a més a més els col·loques mirant cap a l’exterior, aconseguiràs un efecte visual més ampli i agradable. Un petit canvi que no requereix gaire esforç, però amb què es poden aconseguir

11. Llum natural
La il·luminació de la llar també hi juga un paper fonamental a l’hora d’ampliar visualment els espais. I no hi ha res com la llum natural per donar més sensació d’amplitud a l’espai. En aquest sentit, les finestres són fonamentals a les cases petites. Oblida’t de les clàssiques cortines i aposta per cortinetes o estors. Com més lleugers siguin, millor. Fins i tot si no et causen cap problema de privadesa, no posis res. En qualsevol cas, recorda que una il·luminació artificial adequada és imprescindible.

12. Quadres
Els quadres també tenen un paper clau en la decoració de la llar a l’hora d’aconseguir sensació d’amplitud. Si vols posar quadres, intenta posar només els justs i si són petits, col·loca’ls de manera organitzada en una de les parets per deixar lliure la resta de l’estada. Així, tindràs una decoració minimalista que farà que sembli més gran.

13. Miralls grans
L’estratègia dels miralls sol ser molt habitual quan hi ha espais combinats, com ara cuina-menjador, saló-menjador, saló-oficina o rebedor-saló. I la veritat és que resulta d’allò més efectiva, ja que el reflex ajuda a crear més sensació de profunditat. L’important és no col·locar-los mai davant d’una paret buida i, si és possible, posar-los davant de finestrals.

14. Tapisseries i tèxtils
Jugar amb les textures a la llar també ens pot ajudar a crear més sensació d’amplitud al nostre habitatge. En aquest sentit, les teles llises i lleugeres sense estampats són ideals per guanyar espai visual i evitar saturar-lo. Per a les cortines, és important triar teles translúcides que permetin el pas de la llum natural cap a l’interior de l’habitatge sense obstacles.