Que necessites saber sobre cuines de disseny

Estàs considerant fer una reforma a la teva cuina? El primer que hem de tenir en compte és que aquest tipus de projectes són una inversió a llarg termini i que tant la distribució com el mobiliari que triem ens acompanyarà durant molts anys a la nostra llar. Per això, és molt important dedicar el temps suficient a la fase de disseny, de manera que no fem errors que lamentem cada dia.

En aquest article, et portem alguns dels errors més habituals que solen cometre’s en el disseny de les cuines, perquè puguis planificar-ho tot al detall i gaudeixis d’un espai tant estèticament bonic com còmode i funcional per cuinar, menjar o passar moments en família.

9 Errors que has d’evitar en el disseny de la teva cuina

Cal recordar que, una vegada acabada la reforma, alguns errors poden ser no solament costosos, sinó també difícils de solucionar. Per això, és fonamental recórrer a una bona empresa de disseny de cuines que ens pugui ajudar a evitar aquest tipus d’errors abans d’executar el projecte.

  1. No tenir en compte la mida

En el món del disseny de cuines hi ha unes mesures estàndard per afavorir l’ergonomia de les diferents estances i a les cuines és encara més important perquè puguem treballar còmodament. És fonamental respectar unes mesures mínimes d’instal·lació i de distància entre els diferents elements del mobiliari per facilitar el moviment.

  1. Una mala distribució de la cuina

Sovint ens deixem portar per qüestions estètiques a l’hora de triar la distribució de la nostra cuina, però és important que no ens oblidem de la part funcional. És important que disposem d’espai suficient per preparar el menjar. Si la teva cuina és petita, les distribucions en U o en L són les millors opcions. A més, si volem tenir molta superfície de treball i la teva cuina és estreta, el millor és col·locar armaris fons d’un costat i davanter. D’aquesta manera, podràs deixar més espai lliure al centre.

  1. No planificar bé el triangle de treball

L’ideal és que la cuina estigui dividida en tres zones en funció de les tasques que es realitzaran a elles: cocció, neteja i emmagatzematge. Perquè puguis treballar còmodament, les tres zones han d’estar disposades de manera que en cada un dels vèrtexs s’ubiqui una zona. A més, cada costat del triangle ha de tenir una distància de 120 cm com a mínim.

  1. No aprofitar bé l’espai

Hi ha zones de la cuina com les cantonades, que són difícils d’aprofitar, però la veritat és que a les cuines és important aprofitar fins a l’últim centímetre. Per exemple, pots instal·lar un armari amb safates giratòries per poder accedir a tot el que emmagatzemis. Ara bé, tampoc es tracta de sobrecarregar-la. També és important que disposis d’espai de treball suficient a la superfície. En aquest sentit, evita sobrecarregar-les amb electrodomèstics o elements decoratius que no et permetin preparar el menjar còmodament.

  1. Il·luminació deficient

En els projectes de disseny de cuines, la il·luminació és un element clau. L’ideal és aprofitar al màxim la llum natural, però també podem incloure diferents punts de llum, fins i tot amagats als mobles. A més, has de tenir en compte que com més fosca sigui la cuina, menys llum tindrem, de manera que si no hi ha molta llum natural, és preferible decantar-se per tons clars.

  1. Excés de blanc

El blanc és un color atemporal que mai passa de moda i que, a més, ajuda a multiplicar la quantitat de llum natural a l’estança. No obstant això, és important no passar-se’n, ja que correm el risc que el resultat final manqui de personalitat i atractiu. En aquest sentit, és aconsellable afegir petites pinzellades de color a través dels rajols de les parets, les rajoles del terra, plantes o accessoris decoratius.

  1. Passar-se d’original

Potser hi ha algun color de moda que ens encanti, però abans de fer-ho, és important que reflexionis sobre si és la millor opció. Com dèiem al principi, la cuina no és alguna cosa que canviem cada any, sinó que pot estar amb nosaltres molt temps, de manera que és preferible apostar per colors atemporals per evitar que passin de moda en poc temps i ens acabem penedint.

  1. Oblidar que “menys és més”

És cert que la manca de contrast pot restar personalitat a la teva cuina, però és molt important estudiar les combinacions que fem per evitar saturar visualment l’estança, especialment quan parlem d’estampats. Per exemple, si poses un terra hidràulic, és recomanable que les parets i els mobles siguin llisos. I, per contra, si vols que les parets siguin estampades, és millor que et decantis per un terra llis.

  1. Oblidar-se de la ventilació

Un dels elements clau dins el disseny de cuines que sovint oblidem és la ventilació. En aquest sentit, és important instal·lar un bon extractor que s’encarregui d’eliminar les olors per evitar que es difonguin per tota la casa, especialment si la distribució és oberta. Però també perquè el vapor d’aigua no s’impregni en els mobles ni en altres accessoris de la cuina que es poden espatllar amb facilitat, com les portes de fusta.