Per RC STUDIO els colors són molt importants

Sabies que el color és un dels elements fonamentals en la decoració i el disseny d’interiors? I és que gràcies a ell podem crear l’ambient bell i funcional que estem buscant i, alhora, afavorir l’ús de la llum.

El color influeix en la percepció dels espais i de la il·luminació, generant diferents sensacions a les persones. És cert que hi ha una relació individual del color per a cada observador i que els colors poden tenir significats culturals diferents, però la veritat és que la seva aplicació en el disseny d’interiors no es pot deixar a l’atzar.

És essencial comprendre que el color afecta les propietats visuals dels mobles de la llar i altres objectes decoratius, incidint en la geometria, en les dimensions i canviant la percepció de profunditat. A més, pot alterar el pes aparent de les coses, fent la impressió que la textura és diferent i generant cert rebuig.

Per això, és essencial trobar un patró adequat de colors per a la llar que encaixi amb les dimensions de l’estada, l’efecte i la quantitat de llum natural que rep l’estada i que vagi d’acord amb l’efecte que volem assolir.

Com els colors influeixen en el disseny d’interiors?

Els colors es classifiquen en colors primaris (blau, vermell i groc) i secundaris (violeta, taronja i verda). Per aconseguir un color terciari, hem de combinar un color primari amb un de secundari. És així com s’obtenen els 12 colors bàsics, que barrejats entre si o amb els coneguts com a colors neutres donen com a resultat la resta de colors de l’espectre.

A més, en funció de les sensacions que generen i de la percepció de l’espai que aconsegueixen, podem dividir-los en càlids o freds. Els colors càlids són el vermell, el groc i els derivats, que es caracteritzen per ser estimulants i fomentar l’energia tant física com mental. Mentre que els colors freds, que s’obtenen a partir del blau i les seves combinacions, transmeten tranquil·litat, per la qual cosa són més idonis per a ambients que convidin al descans i en zones on fa molta calor.

Per la seva banda, el violeta i el verd es consideren colors neutres, podent variar cap a freds o càlids segons la quantitat de blau, vermell o groc que continguin. Però, més enllà del valor estètic que proporcionen les diferents tonalitats amb què treballem els dissenyadors d’interiors, és fonamental entendre el paper que juguen sobre la percepció. Per aquest motiu, els diferents tons poden crear més confort, contrast, amplitud i il·luminació a la llar, proporcionant una identificació única a cada concepte.

Com a experts en estils de decoració, fem servir característiques com la fredor, la calidesa i la neutralitat per transmetre tota mena de sensacions a l’espectador, de manera que es pugui sentir animat, relaxat, estimulat, calmat o sorprès, per exemple. Aprofitem la capacitat intrínseca del color per crear una connexió que retrotregui experiències plenes de significat. Apel·lant als significats universals de la paleta de colors busquem comunicar, inspirar, que l’espectador se senti identificat i que aquest factor acabi sorprenent.

Què ens transmeten els colors a la decoració de la llar?

Tot i que no volem aprofundir excessivament en el tema, ens sembla essencial esmentar com funciona la psicologia del color. La llum blanca està formada pel verd, el vermell i el blau, per la qual cosa, segons l’angle i el reflex, podem percebre diferents tons. Entre les connexions naturals i els significats culturals, podem diferenciar el següent:
• Blau: calma, productivitat i reducció de la gana.
• Vermell: intensitat, gana, passió i violència.
• Verd: naturalesa, serenitat, abundància i salut.
• Morat: riquesa, relaxació, saviesa i èxit.
• Groc: alegria, energia i fatiga visual.
• Rosa: romanç, calidesa, amor.
• Blanc: il·luminació, neteja, amplitud, espai, innocència i puresa.
• Taronja: entusiasme, advertiment, calor, precaució.
• Negre: dol, mort, aprimament, elegància i relacionat amb el mal.

Com triar els colors de la llar?

Per inspirar-te en la decoració de casa teva, presta atenció als ambients que es recreen a les botigues de mobles i revistes de decoració. Fixa’t que la combinació de colors que s’empra sempre crea harmonia o un contrast agradable.
Pots decantar-te per triar un color únic com a base i combinar-lo amb les diferents tonalitats i matisos. Pots afegir un contrast sorprenent amb petits objectes com coixins o flors. Però també pots fer servir colors que continguin el mateix to base, com el groc, i les seves combinacions amb altres tonalitats com el taronja o el verd.
Abans de decidir-te, és recomanable experimentar amb diferents tonalitats i textures per a la llar fins que trobis la combinació que encaixi millor amb l’ambient que vols crear. I perquè et resulti més senzill, a continuació et donem alguns consells perquè puguis combinar el color amb encert.

1. La regla 60/30/10
El primer que heu de tenir en compte per aprendre a combinar colors és la regla 60/30/10. La idea és escollir un color principal que imperi en el 60% de l’estada, un de secundari que ocupi un 30% i un de terciari que ocupi un 10%. Només tres colors són suficients per encertar.

2. Els colors neutres sempre són bons aliats
Els tons neutres com el blanc, el gris o el beix encaixen molt bé entre ells, creant ambients plans i relaxats. Una base ideal per introduir colors i no saturar un ambient o mantenir-los en la senzillesa i la linealitat, podent animar-los amb diferents textures, complements i materials.

3. Els colors oposats s’atreuen
Els colors oposats encaixen molt bé, sobretot quan es tracta d’un to clar i un de fosc. Això s’aplica al beix o blanc i al negre, però també a un blau més intens amb un de més clar o als oposats de la roda cromàtica. Això vol dir que si el verd i el rosa estan situats en costats contraris, combinaran bé.

4. No més de tres colors
Encara que els experts en disseny d’interiors sempre recomanen no fer servir més de tres colors, podem incloure un quart si un és neutre. Però també podeu jugar amb dos colors per aconseguir un resultat ideal en l’àmbit decoratiu. Però també podem aportar matisos a través de les textures, els tèxtils i els complements.

5. Tria colors d’acord amb l’espai
Abans d’escollir els colors, analitza al detall l’espai i fixa’t en la quantitat de llum que rep al llarg del dia, si és un espai fred o càlid i l’ús que li donarem. A més, la temperatura de l’estada també us ajudarà a escollir un to càlid o fred. Els tons freds, a més de ser més refrescants, també són més relaxants, mentre que els càlids són més enèrgics i caldegen l’ambient.