La importància dels tèxtils a la decoració d’interiors

A la decoració de la llar, el terme “tèxtil” fa referència a qualsevol producte que estigui teixit o fet de roba. Pot semblar simple, però la veritat és que aquestes peces compten amb una àmplia varietat d’aplicacions a qualsevol estança, podent trobar-les en tota mena d’elements: mantes, coixins, catifes, cortines, murals per a la paret, cobrellits, teles per als sofàs, etc.

Els tèxtils donen vida i ajuden a reforçar l’estil i la personalitat d’una casa jugant un paper clau en el disseny d’interiors. Un sofà o una butaca poden canviar d’imatge radicalment en funció del tipus de coixí que hi posem a sobre. I una estada pot semblar-ne una altra totalment diferent quan es canvien les cortines.

Per què els tèxtils són tan importants en la decoració de la llar?
L’objectiu principal del disseny d’interiors és crear espais agradables i harmònics aquelles persones que hi conviuen. Per aconseguir-ho, els dissenyadors recolzen la seva feina en diferents elements, sent els tèxtils un dels més importants. Les teles no només es consideren elements extra dins de la decoració, sinó que són un complement fonamental, per la qual cosa és molt important saber triar-les. Gràcies a elles, podem crear espais clàssics i elegants que s’ajustin a les necessitats i preferències de cada persona.

Què cal tenir en compte per triar els tèxtils de la llar?

Cal tenir en compte que la gran varietat de textures i colors entre les quals podem triar es pot convertir en una arma de doble tall. Per això, és recomanable que abans de començar a combinar, analitzeu amb deteniment l’estada i les característiques de l’estil que vols aconseguir. Encara que tampoc dubtis a arriscar-te amb allò que realment t’agradi perquè casa teva es converteixi en un autèntic reflex de la teva personalitat.

La qüestió és que per aconseguir marcar la diferència i aconseguir just l’estil que volem, han d’estar perfectament mesurats i estudiats. Les combinacions són pràcticament infinites i això és precisament el que permet que una casa pugui canviar sovint de lloc, però és fonamental que no xoquin quan les vegem juntes.

Siguin les cortines, els coixins o les catifes, cada estança té unes necessitats diferents. La importància d’escollir bé els tèxtils per a la decoració de cada estança rau és saber cobrir les vostres necessitats:

  • Dormitoris infantils: el més recomanable és triar teixits resistents que permetin eliminar les taques amb facilitat.
  • Tapisseries: per a cadires i sofàs, el més aconsellable és escollir teixits sintètics que siguin resistents i que no requereixin molt manteniment. Encara que també existeixen tèxtils de fibres naturals que presenten aquestes qualitats.
  • Exteriors: l’ideal és apostar per teixits resistents a l’aigua i amb protecció als raigs UV. D’aquesta manera, evitem el deteriorament prematur i la pèrdua de color dels para-sols, coixins i altres elements. 
  • Cortines: el lli i el cotó ajuden a conservar la calidesa de l’habitatge durant l’hivern i a mantenir la frescor a l’estiu. No obstant això, aquest tipus de tèxtils no són aconsellables a zones amb molta humitat com la cuina o el bany.

Com triar els colors dels tèxtils de la llar?

Al mercat actual existeix una àmplia varietat de colors de tèxtils que proporcionen una gran versatilitat a l’hora d’escollir els colors que encaixen millor amb els mobles de la llar, amb el terra, amb les parets, o amb els complements del saló o de qualsevol habitació de la habitatge.

En funció dels colors que escollim, podem generar diferents sensacions, fins i tot completament contràries: calor o fred. Els colors càlids són tots aquells derivats del vermell, el groc o el taronja, mentre que els colors freds són aquells en què trobem verds, blaus o turqueses.

Decantar-se per una opció o l’altra resulta determinant a l’hora de transmetre fredor o calidesa a l’estada. Per exemple, si volem decorar una estada clara o assolellada, podem jugar amb les tonalitats fredes als teixits, ja que la calidesa natural del sol aconseguirà un
contrast molt bonic i refrescant.

En canvi, si la il·luminació de la llar no és gaire abundant, l’ideal és apostar per tons més càlids per aconseguir un ambient més càlid i acollidor.
En qualsevol cas, no hem de confondre els colors freds o càlids amb clars i foscos. Si tenim una habitació poc il·luminada, és fonamental triar colors clars que aportin la més quantitat de llum que sigui possible. Però si l’estada és molt lluminosa, podem permetre’ns arriscar més i emprar colors més foscos. 

Com triar les textures dels teixits de la llar?

Tot i que els colors de la llar són importants, les textures també juguen un paper clau. Per sort, actualment, podem trobar una àmplia varietat d’opcions de teixits com lona, ​​llana, cuir, cotó, jaspiat, seda, vellut, etc. D’aquesta manera, és possible jugar amb l’aspror, la suavitat, la duresa, la constància i la fragilitat o amb la combinació d’elles per a aconseguir diferents estils de decoració.

Per exemple, per a estades més rústiques, les textures més adequades són les de tipus ètnic a través de teixits com lonetes o llins, textures fibroses que proporcionen pes i personalitat a la resta de la decoració.
En canvi, les estades d’estil més modern presenten l’avantatge de ser més funcionals. de manera que l’elecció del tipus de teixit sol ser més senzilla. Únicament cal saber donar-li és toc net i natural a través de teixits com el cotó, que són increïblement versàtils.

Quines són les tendències de decoració en tèxtils el 2023?

L’any 2023, els teixits més habituals en la decoració de la llar són els d’estil avantguardista i fabricats en materials ecològics. De textures fresques i delicades i un ampli ventall de colors suaus. Però també trobem alguns tèxtils amb estampats molt cridaners i de vibrants colors que es combinen amb tonalitats més clares.

Tot i això, si busques un estil més alegre i artesanal, pots decantar-te per estampats ètnics. I la més moderna et poden decantar per teixits més urbans i amb dissenys geomètrics que combinen paletes de colors vius i atrevits.

Ara que ja compta amb tota la informació a l’abast de la mà, recorda que els tèxtils no han de ser l’última cosa que col·loquis en una estada. Per trobar una bona inspiració i que tot quedi en perfecta harmonia, ha de ser el contrari. Els tèxtils s’han d’escollir primer. Això sí, abans de començar a comprar com un boig, no oblidis fer una profunda anàlisi sobre com voleu decorar l’estada i què us agradaria aconseguir amb cada detall.