Disseny de cuines

Diseño de cocinas rc studio

RC STUDIO interioristes a Mataró

Disseny de cuines: cuines modernes, materials i usabilitat

Quan les veiem a les fotos de les cuines de disseny a les revistes, no podem evitar sospirar, però… quines són les seves senyes d’identitat? Es tracta de cuines modernes on els materials nobles són un “must”, tant al mobiliari com als revestiments i taulells. Les terminacions i cadascun dels detalls estan molt cuidats. Les seves línies són elegants i destaquen per la seva estètica minimalista, capaç de crear una atmosfera càlida en un espai on solen compartir-se molts moments.

Aquestes qualitats que resumeixen el concepte de cuina de disseny amb què tots somiem són els que hem de conèixer i tenir en compte a l’hora de planificar una reforma.

Materials nobles i de qualitat

En general, els dissenys de cuines modernes es relacionen amb acabats ultramoderns de brillantor, però la veritat és que no són les úniques opcions. La fusta i la pedra natural són materials nobles que no poden faltar a la planificació d’aquest tipus d’espais. Els revestiments i els mobles són de qualitat.

Els mobles massissos, lacats o xapats amb planxes de fusta natural són ideals per aportar un toc de sofisticació i elegància a la cuina. Però també trobem taulells en diferents textures, gruixos, resistències i colors. Actualment, les més sol·licitades són les de silestone, especialment per la duresa. Tot i això, el granit, la pedra natural i el Neolith també són excel·lents alternatives gràcies a la seva resistència a les altes temperatures i al ratllat, ia la seva facilitat de neteja.

Els mobles en acabat alta brillantor no són els únics que podem trobar a les modernes cuines de disseny, sinó que també es pot combinar un front mat amb taulells del mateix acabat o que proporcionin brillantor metal·litzada o l’òxid d’acer. Els mobles de fusta combinen amb granit o marbre en qualsevol tonalitat, sobretot en llautó o negre. En general, en aquest tipus de cuines sol primar el color blanc, però també hi podem incloure colors foscos que aporten elegància.

Un altre material que és tendència és el metall, sobretot en petits detalls i aplics, combinant-se amb superfícies que contrasten i aporten al conjunt un estil diferent i innovador. Entre les combinacions més populars destaquen els elements de cobrament amb color negre o daurats amb color verd.

A més, a les cuines modernes també és força freqüent trobar altres materials més innovadors, alguns fins i tot amb aspecte futurista.

Mobiliari de cuina

En el disseny d´una cuina moderna, els mobles destaquen per la seva simplicitat, però també per tot el contrari. Podem trobar des de mobles especials en acabats de luxe com el marbre, que harmonitzen i s’equilibren amb revestiments més simples, mentre que els mobles de color blanc guanyen matisos gràcies als acabats i taulells amb personalitat.

Quant a la distribució dels mobles, aquesta sempre està subjecta a la funcionalitat, prenent com a base el concepte de triangle de treball. S’intenta que sigui especial i diferenciadora i, per això, és important que la disposició s’adapti a la planta i al tipus de mobles. Les illes centrals són l’element preferit a les cuines de luxe que tenen certes dimensions. Però també es pot adaptar a cuines petites en forma de península o substituint-les per altres alternatives que permetin aprofitar millor l’espai.

A més, predominen els mobles i prestatges d’emmagatzematge que es troben totalment integrats a la paret, arribant fins i tot a formar-ne part. I, perquè es noti el mínim possible, els armaris presenten una estètica lleugera i línies netes, amb tiradors senzills en estany, níquel setinat o negre, gairebé sempre amb acabat mat. Destacant també que és habitual trobar armaris que van des del sostre fins a terra per aprofitar al màxim l’espai.

Electrodomèstics integrats al disseny

El disseny dels mobles no és l’únic que destaca per la seva estètica minimalista, sinó que els electrodomèstics també queden integrats dins de tot el conjunt, fins i tot aquells que són més grans com el frigorífic, la campana extractora i el rentaplats. La idea és que quedin integrats al mobiliari i passin desapercebuts. Per a això calen compartiments amplis que permetin emmagatzemar els electrodomèstics a l’interior. Gràcies a això, podem gaudir d´una imatge més organitzada quan no estem cuinant.

A més, a les cuines modernes se sol apostar per electrodomèstics d’alta gamma que responen a les darreres tendències dissenyades per les marques. En aquest sentit, destaquem els electrodomèstics smart, que faciliten molt les tasques quotidianes a través de la connexió dels mateixos amb els nostres dispositius mòbils, podent controlar les seves funcions fins i tot encara que no ens trobem a la cuina. 

Superfícies contínues

Les juntes no són bones aliades en el disseny de les cuines modernes. Per això és habitual trobar superfícies contínues amb materials que permeten eliminar juntes o cobrir parets molt grans. A més, l’homogeneïtat en revestiments fa que escollir el mateix estil per als taulells i les parets sigui un encert.

A la mateixa línia, els mobles també presenten portes cegues. No hi ha gaires vitrines ni prestatges oberts, i és comú trobar fronts continus amb tiradors integrats o vistos.

Colors foscos, neutres i de contrast

Les darreres tendències en disseny de cuines aposten per les tonalitats pastissos, sobretot els grisos, un color neutre que podem trobar tant a parets com a terres, materials d’acabats, mobles i accessoris d’il·luminació.

Però el greige també és una alternativa cada dia més popular a les cuines modernes. Un color que barreja el beix i el gris, aconseguint un matís que encaixa amb qualsevol combinació de colors. D’aquesta manera, se soluciona el problema del beix tradicional que moltes vegades pot resultar complicat de combinar a causa dels matisos grocs. Combinant-se amb una base grisa, encaixa perfectament amb colors més freds.

D’altra banda, destaquem els verds i blaus, que van guanyant terreny, tant a parets com a mobles i taulells. El color negre es manté, però plantejant un estil amb superfícies negres mats combinades amb materials naturals com la pedra, la fusta i els granits grisos.